1
Er is veel te doen om de bruikbaarheid van Ethereum. De transactiekosten zijn zo ontzettend hoog, dat het voor nieuwkomers vrijwel onmogelijk is om kleine transacties te doen. Toch gloort er hoop aan de horizon, als alles goed gaat, wordt volgend jaar Ethereum 2.0 gelanceerd.

Tot die tijd zijn er verschillende oplossingen die dienst doen als pleister. Daar zijn nu nog twee oplossingen bijgekomen, en deze klinken beide veelbelovend.

Samen met Mastercard

Beide komen van Consensys, de belangrijkste softwareontwikkelaar voor Ethereum. Wellicht ken je dit bedrijf van hun wallet Metamask. Consensys werkt samen met creditcardmaatschappij Mastercard om Consensys Rollups te lanceren. Dit is bedoeld om de schaalbaarheid van de Ethereum-blockchain te verbeteren, ook is worden zo de privacy-functies van ETH verbeterd. Hier komen we later in het artikel verder in.

Cosmos en Ethereum

Daarnaast lanceert Consensys ook Gravity Bridge, een brug tussen het ecosysteem van Ethereum en Cosmos waardoor ETH verboden kan worden met andere blockchains. Deze brug zal ook nieuwe stakingsopties mogelijk maken, waardoor meer liquiditeit bij elkaar komt. Dit komt doordat er meer activa door een toenemend aantal verbonden blockchains kunnen stromen.

Cosmos (ATOM) heeft eigenlijk soortgelijke ambities als Ethereum, zij het op een andere schaal. Dit project omschrijft zichzelf als het internet van blockchains. Door de jaren heen heeft dit decentrale netwerk zich bewogen naar een systeem waar onafhankelijke, maar interoperabele blockchains coins en data zonder toestemming kunnen uitwisselen.

Daarnaast wil Cosmos ook het schaalbaarheidsprobleem door ontwikkelaars te helpen bij het bouwen van onafhankelijke blockchains. Deze zouden verschillende gebruiksscenario’s moeten bedienen en met elkaar kunnen communiceren.

Drukte en hoge transactiekosten

Dat is een groot verschil met Ethereum en ook de kern van het probleem van de hoge transactiekosten. De blockchain van ETH is zo ontzettend populair en wordt door iedereen voor van alles gebruikt, van dApps, trading, DeFi, NFT’s en veel meer. Hierdoor concurreert iedereen om dezelfde blokruimte.

Volgens Etherscan zijn er 181 miljoen wallet-adressen op Ethereum. Naarmate de populariteit van Ethereum groeit, leidt dit tot congestie op het netwerk, vertraagde transacties en hogere tarieven.Zo lang ETH 2.0 nog niet is gelanceerd, lijkt de oplossing te liggen bij de integratie en/of samenwerking met andere blockchains. De programmeurs