1
Bitcoin (BTC) en de rest van de cryptocurrency markt krijgen weer een behoorlijke klap te verduren. De koersen zagen er gisterenochtend al niet heel stabiel uit en veel crypto staan vandaag maar liefst 5% tot 15% in de min. De totale marktkapitalisatie zakt van $2,5 miljoen naar $2,35 biljoen, een verlies van $150 miljard.

Evergrande gooit weer roet in het eten

Het is weer het enorme Chinese vastgoedconcern Evergrande (alsmede het kleinere Kaisa) die wellicht de dip veroorzaken. Dat zagen we de afgelopen maanden al een paar keer gebeuren. De twee vastgoedbedrijven hebben van Fitch een lagere beoordeling gekregen omdat ze niet aan hun betalingsverplichtingen hebben voldaan. Evergrande, die met een schuldenlast van maar liefst $300 miljard kampt, kon niet op tijd $1,2 miljard aan obligaties betalen.

Dat zorgt weer voor veel paniek op de financiële markten. De aandelenmarkten kleuren rood en dat slaat ook over naar de crypto-markt, die de laatste tijd veel correlatie met elkaar vertonen. Volgens de fear & greed index zakt het marksentiment terug naar “extreme fear (24):”
Bitcoin Fear and Greed Index is 24 — Fear
Current price: $47,974 pic.twitter.com/4mXkvQJEAp

— Bitcoin Fear and Greed Index (@BitcoinFear) December 10, 2021Kan de bitcoin koers hier standhouden?

De bitcoin koers kon woensdag al niet aan de $50.000 vasthouden en zakte gisterenochtend naar $49.000. Dit niveau diende afgelopen weekend als support, maar het zag er al zeer onzeker uit of bitcoin hier stand zou kunnen houden.

Tegen het eind van gisterenmiddag kelderde bitcoin dan ook weer flink. De koers zakte naar $47.400, maar maakte vervolgens, net als maandag, hier een bounce. Bitcoin stuiterde zelfs twee keer gisterenavond, wat wellicht een dubbele bodem kan betekenen. Bitcoin klom toen schommelend naar $48.700, maar daar bleek voor nu de weerstand echter nog te groot te zijn.

Vanochtend zakte bitcoin weer, maar de koers maakte wederom een dubbele stuiter en nu op een higher low dan gisterenavond, namelijk rond $47.700. Op het moment van schrijven stijgt bitcoin naar $48.000, maar kan bitcoin hier nu standhouden?

Mocht bitcoin door blijven stijgen, dan wordt wellicht de $49.000 nu weerstand in plaats van support. Dan valt $50.000 nu samen met de 200-dagen exponential moving average (EMA). Mocht bitcoin toch verder dalen, dan blijft de 200-dagen simple moving average (SMA) rond $46.600 wellicht belangrijk om in de gaten te houden.

Analisten nog altijd bullish

We z