1
De bitcoin laat de spierballen rollen. Of waren het misschien de kleine broertjes, zoals Luna, Hot en enkele andere altcoins die de meeste lef hadden. Zij zijn al een enige tijd bezig aan een (nieuwe) opmars. Het kan een teken aan de wand zijn dat er een meer en meer positief sentiment ontstaat.

Hoewel de Bitcoin voor vele andere cryptocurrency’s nog steeds leidend is, hebben we al eens eerder gezien dat er enkele early birds naar boven springen vóórdat de bitcoin gas geeft.

Neerwaartse trend doorbroken?

Op het moment van schrijven is de prijs van bitcoin aan een opmars bezig. Op de grafiek waarin elke candle voor één dag staat, zien we dat de neerwaartse trend van steeds lagere pieken is doorbroken; er is een hogere piek aan het ontstaan.

We kunnen officieel pas van een nieuwe piek spreken bij een swing high, dat wil zeggen dat de candles voor en na de betreffende candle lager zijn. Als de prijs bijvoorbeeld morgen lager eindigt, dan is de candle van vandaag een swing high. Mocht de prijs doorstijgen, dan moeten we nog even wachten tot het moment dat er weer een candle lager sluit. Hetzelfde geldt voor een swing low.

Op 17 december heeft zich een dal gevormd omdat de candles ervoor en erna niet lager eindigden. Gisteren, op 20 december, is er een nieuw dal ontstaan die voorzichtig hoger was dan de vorige.Zijn dit de eerste tekenen dat de trend aan het omkeren is? Wel, Vorige week zagen we al in de grafieken dat de RSI (Relative Strength Index: een momentum-indicator die geschaald is tussen de 0 en 100) in kracht toenam en ook was te zien dat beneden de 46.500 dollar (41.150 euro) bitcoin continu wordt ‘opgekocht’; daaronder zijn de kopers in de meerderheid.

Voorzichtigheid blijft geboden want de grafieken vertonen over het algemeen zwakte. Toch bekrachtigen de hierboven beschreven gebeurtenissen het idee dat de bitcoin zich herpakt.

Stieren in actie

Gistermiddag begonnen de stieren met het opdrijven van de bitcoin koers. En terwijl wij nog op één oor lagen, hebben de stieren in Azië er vannacht een schepje bovenop gedaan. Dat zorgde ervoor dat de prijs vanochtend rond vijf uur naar boven toe, door de neerwaartse trendlijn heen schoot. Dat is een positief signaal.

Hieronder dezelfde grafiek als hierboven, maar dan iets uitgezoomd.De prijs kwam tegen de MA-20 tot stilstand (de Moving Average geeft een gemiddelde aan, in dit geval van de afgelopen 20 candles; zie oranje lijn). Daar stonden de beren klaar om terug te slaan, zie